Jeugdbrandweer

Jeugdbrandweer

Een aantal jaar geleden werd er gevraagd of er mensen interesse hadden om zich aan te melden als jeugdleider voor de jeugdbrandweer. Dit leek mij wel wat dus had ik een aanmeldingsemail gestuurd naar de coördinator. Niet veel later kreeg ik een telefoontje of ik het leuk vond om een keer te komen kijken. Dit zodat ik kon zien hoe een oefening er uit ziet en wat het allemaal met zich mee brengt. Zo gezegd zo gedaan. De jeugd oefent op sommige vlakken net wat anders als dat wij dat doen, maar ook op veel punten hebben ze raakvlakken met wat wij doen bij de brandweer. Nadat ik een paar keer ben wezen kijken, werd mij de vraag gesteld of ze een aanstelling voor mij in gang mochten zetten. Hierop was het antwoord “ja zeker mag dat hartstikke leuk dit!”

Het eerste jaar was natuurlijk even wennen. Hoe zit alles in elkaar, wat zijn de wedstrijdreglementen enz enz. Nu hoor ik al wat hersenen kraken bij sommige mensen “wedstrijden?!”. De jeugdbrandweer speelt ook wedstrijden. Hier kunnen ze laten zien wat ze allemaal geleerd hebben. Hoe beter de ploeg samenwerkt hoe verder ze in de wedstrijden komen. Er bestaan zo’n 156 jeugdkorpsen verdeeld over het hele land.

Tijdens de oefenavonden, die door mij en brandweercollega’s van uit verschillende brandweerkorpsen worden georganiseerd, leer je veel over het brandweer vak. Bijvoorbeeld hoe brand ontstaat en hoe je een brand blust. Maar de brandweer doet meer dan alleen blussen. Zo leer je bijvoorbeeld ook hulpverlening en de organisatie van de brandweer. En je mag zelf aan de slag met EHBO, de brandveiligheid in en om je eigen huis en hoe je anderen tips kunt geven over brandveiligheid. Ook wordt de jeugdbrandweer soms ingezet bij open dagen, demonstraties of bij bijvoorbeeld oefeningen.

Ploegen

In Zevenaar hebben we twee ploegen. De junioren (12 TM 15) en de aspiranten (15 TM 18) beide ploegen oefenen anders.

De junioren oefenen met lage druk. In de volksmond ook wel bekend als de dikke rode slangen. Nu kunnen de meeste kinderen natuurlijk niet die grote zware slangen tillen. Daarom gebruikt de jeugd alles in een wat minder zwaar formaat. De transportslangen zijn 52mm (bij de volwassenen zijn dit de aanvalsslangen) en de aanvalsslangen zijn voor de jeugd 38 mm. De junioren gebruiken tijdens de oefeningen en de wedstrijden dank ook geen echte brandweerauto. Alle spullen die ze nodig hebben zitten in een krat. Ze hebben een start en finish. Bij de start liggen uiteraard al hun spullen klaar. Wanneer ze klaar zijn met de oefening of de wedstrijd moet alles bij de finish liggen. Dan stopt de tijd.
De ploeg bestaat uit een bevelvoerder, vier manschappen en een pompbediende. De vier manschappen zijn dan weer opgedeeld in de aanvalsploeg( 1+ 2) en de waterploeg( 3+4).

De aspiranten gebruiken daar in tegen de hoge druk stralen. Dit zijn de dunnere zwarte stralen die opgerold in het voertuig hangen aan een haspel. Bij ons zitten er 2 hoge druk haspels in met 90 meter aan slang. in tegen stelling tot de junioren, gebruiken de aspiranten wel een brandweerauto. Deze groep komt dan ook aanrijden bij het incident met het voertuig stappen uit en gaan dan hun ding doen. Het voertuig wordt bestuurd door een jeugdleider. De pomp wordt bediend door de pompbediende. Deze zal altijd in de gaten gehouden worden door de chauffeur van het voertuig. Maar vaak is de pompbediende zo goed opgeleid dat hij precies weet hoe de pomp werkt. De ploeg indeling ziet er het zelfde uit als bij de junioren. Dit is tevens ook de rolverdeling die ze bij 99% van alle brandweerkorpsen gebruiken.

Afgelopen jaren

De afgelopen jaren, hebben we al mooie resultaten geboekt.

Junioren:
2019: Halve finale 6de plek
2020: Geen wedstrijden i.v.m. Corona
2021: Geen wedstrijden i.v.m. Corona
2022: Kwalificatie wedstrijden 8ste plek
2023: Kwalificatie wedstrijden 7de plek

Aspiranten:
2019: Halve finale 6de plek
2020: Geen wedstrijden i.v.m. Corona
2021: Geen wedstrijden i.v.m. Corona
2022: Kwalificatie wedstrijden 5de plek > halve finale Vught 6de plek > Finale Hoogeveen 6de plek. Dus de 6de van Nederland geworden
2023: Kwalificatie wedstrijden 4e plek > halve finale 24-6-2023

Precies in de tijd dat er geen wedstrijden waren i.v.m. het corona virus was ik bezig met mijn opleiding tot bevelvoerder. Hierbij had ik de afspraak gemaakt dat ik minder aanwezig zou zijn. Dit was geen probleem en werd het opgevangen door collega’s

Aan het eind van het vorige seizoen, ben ik er weer begonnen. Dit zal ongeveer rond de halve finale van de aspiranten zijn geweest. Dit seizoen begon wat later omdat de heren in september pas de finale moesten spelen. Dit was eigenlijk al in het nieuwe seizoen. Toen ze hierbij 6de zijn geworden, moesten we ook afscheid nemen van een paar heren omdat ze 18 waren en daarom niet meer bij de jeugdbrandweer mee mogen doen. Vanuit deze ploeg zijn er ook een paar jeugdleden doorgestroomd naar de “echte” brandweer en zitten ze op dit moment nog in opleiding tot manschap.

We begonnen het seizoen 2023 dus ergens eind september begin oktober. Bijna bij elke oefenavond heb ik de jeugd geholpen om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op de wedstrijden. Het investeren van de tijd lijkt zijn vruchten af te werpen want opnieuw staan de aspiranten in de halve finale, uiteraard moet ik hiervoor ook al mijn collega’s een schouderklopje geven die hun vrije vrijdagavond opgeven om de jeugd wat bij te brengen. Op het moment van schrijven is de halve finale over 10 dagen. Wanneer de uitslag bekend is zal ik hierover onder aan deze pagina een update geven.

Kweekvijver

De jeugdbrandweer wordt dan wel ook gezien voor de kweekvijver voor de brandweer.
Naast een leuke en sportieve activiteit voor jongeren is de jeugdbrandweer ook een natuurlijke kweekvijver voor de ‘grote brandweer’. Veel jeugdleden stromen uiteindelijk door naar de echte brandweer. Als brandweervrijwilliger, maar soms ook als beroepskracht. Zo is ook de jeugdbrandweer een onmisbare schakel bij het veilig houden van onze regio.

Aanmelden

Ben jij tussen de 12 en 18 jaar of valt je kind in deze leeftijd en wekt het je interesse. Neem dan eens een kijkje op https://www.jeugdbrandweer.nl/ voor een korps bij jou in de beurt. Het nieuwe seizoen start na de zomervakantie. Wellicht zijn ze nog wel op zoek naar een sterk teamlid. Dit geldt ook voor de dames!
Wanneer je op site doorklikt zul je vanzelf een contactpersoon tegen komen. Lukt dit niet stuur mij dan een berichtje doormiddel van het onderstaande contactformulier of op Instagram (@_jorissenhorst)

Meer weten?

Zeg je Joris ik wil meer weten over de jeugdbrandweer en wat ze precies allemaal doen, laat mij dit dan ook weten doormiddel van de bovenstaande contact mogelijkheden.

  Brandweer Giesbeek Joris Senhorst senhorst.com
  Brandweer Giesbeek Joris Senhorst senhorst.com

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

  Selecteer lijst(en):

  We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

  Geef een reactie