Voordat ik jullie ga uitleggen hoe mijn assessment voor bevelvoerder er uit zag, wil ik meegeven dat het per regio kan verschillen. Ik heb mijn assessment voor Brandweer Gelderland-Midden gedaan in mei 2020.
Ten tijde van mijn sollicitatie voor de functie bevelvoerder, was het verplicht om ook een assessment te doen. Destijds was er weinig te vinden over wat je kon verwachten en zie ik dat er nog steeds niet al te veel over te vinden is, maar wel veel naar wordt gezocht.
Vanuit VGGM wordt het assessment bevelvoerder uitgevoerd door een extern bureau. Maar waar wordt er gedaan tijdens dit assessment?
- capaciteitenonderzoek
- persoonlijkheidsanalyse
- simulatie (rollenspel)
- gesprek met psycholoog
Ik zal ze hieronder wat verder toelichten per onderdeel.
Capaciteitenonderzoek
De doelstelling van dit onderzoek is je werk- en denkniveau vast te stellen. Hiervoor worden diverse intelligentietesten ingezet. Wat kun je verwachten voor je assessment bevelvoerder?
- analogieën
Denk hierbij aan:
Benzine: Auto
Kerosine: ?
Op de plek van het vraagteken dien je dan iets in te voeren. Hier kun je bijvoorbeeld vliegtuig als antwoord opgeven. - cijferreeksen
Voorbeeld:
1 2 3 4 5 ?
Op de plek van het vraagteken dien je een getal in te voeren. Deze is natuurlijk makkelijk en moet 6 zijn
5, 7, 11, 17, 25, ?
Welk getal moet nu op de plek van het vraagteken staan? Het antwoord is nu 35. Iedere keer wordt er 2 meer dan de vorige keer bij opgeteld. Dus 5 plus 2 is 7. 7 plus 4 is 11. 11 plus 6 is 17 en 17 plus 8 is 25. Bij 25 moet dan 10 worden opgeteld. - figuurreeksen
De stip verplaatst zich steeds verder met de klok mee. Antwoord D is dus goed. - diagrammen
Vond ik zelf persoonlijk even wennen en wat lastig op het begin , gelukkig had ik dit huis ook al geoefend.
Voorbeeld:
Antwoord 1 is juist. Elektrische auto’s zijn nooit hybride auto’s. Dit gaat andersom ook op. Sommige elektrische en sommige hybride auto’s zullen snelle auto’s zijn. Deze groep verzamelingen past bij de grafische weergaven van diagram 1
TIP: Veel oefen! - ruimtelijk inzicht
Voorbeeld:
Hier dien je op te geven welk figuur overeenkomt met het uitgevouwen figuur. Figuur B is het juiste antwoord
Kun je je hier op voorbereiden? Ja dat kan zeker er zijn online diverse gratis tools te vinden. Lukt het je niet om iets te vinden? Laat me dit dan weten via mijn Email of op Instagram.
Persoonlijkheidsanalyse
Voorafgaande aan je bezoek krijg je een vragenlijst die je moet invullen. Zo uit mijn hoofd waren dit ongeveer 300 vragen. Hierin gaan ze vooral kijken wat voor een persoon jij bent. Werk je graag samen, pak je graag de leiding en al dat soort vragen. Het eerste deel dien je dus vooraf al ingevuld te hebben. Op de dag zelf krijg je nog een aantal vragen over hoe je bent en wat je het fijnste vind. Op de dag zelf waren het in ieder geval een stuk minder vragen dan die je vooraf moest doen..
Simulatie (rollenspel)
Ik ga het scenario niet verklappen wat ik destijds heb gedraaid, dit omdat ik niet weet of ze dit nog gebruiken. Wel kan ik je uitleggen wat ze verwachten.
Tijdens mijn rollenspel waren er twee acteurs aanwezig en de psycholoog. De psycholoog kijkt tijdens het rollenspel hoe je handelt en acteert op zaken die voorvallen. De twee acteurs moest ik een opdracht geven om te doen. Tijdens het uitvoeren van deze taak veranderde er wat waardoor je moest bij sturen. Geef je de acteurs ruimte dan pakken ze die ook, blijf je strak en is er geen mogelijkheid voor overleg dan zullen ze uitvoeren wat jij zegt. Wat de beste manier is, dat is aan jou! Op deze manier testen ze verschillende zaken. Grijp je bijvoorbeeld in als ze onderling een enorme discussie krijgen en elkaar een beetje beginnen te “plagen”. Al dat soort dingen komen voorbij.
Gesprek met psycholoog
Over de dag heen had ik twee gesprekken met de psycholoog. In het eerste gesprek ging het er vooral om hoe je bent en wat je makkelijk en moeilijk vind. Zo kun je aangeven waar je zelf nog denkt te kunne ontwikkelen, maar ook zaken waar je al sterk in bent. Dit zodat ze met de simulatie ook kunnen zien of het waar is wat je zegt. Wees dus gewoon jezelf en zet geen masker op, want daar kijken ze doorheen.
Het tweede gesprek was nadat de simulatie was gedaan. Daar krijg je feedback terug van hoe het was verlopen. Zo krijg je te horen wat er nog verder ontwikkeld kan worden, maar ook welke aspecten je al voldoende beheert. Daarnaast werd er bij mij ook aangegeven of je geschikt bent ja/nee. Het volledige rapport ontvang je enkele dagen later in je mailbox. Voordat rapport naar de werkgever wordt gestuurd krijg jij hem eerst alleen. Dit zodat er mogelijk nog onjuistheden kunnen worden aangepast of vragen worden beantwoord. Nadat jezelf goedkeuring hebt gegeven wordt het ADVIES verstuurd naar je werkgever. Waarom schrijf ik ADVIES in hoofdletters? Mij werd duidelijk gemaakt dat het echt een advies is. Mocht er uit komen dat je echt deze functie niet kan doen kan de werkgever er toch van af wijken. Ik vraag me dan wel af of je het zelf moet willen. In mijn geval was het advies positief met wat ondersteuningspunten waarbij ik verder kan ontwikkelen.
Ik hoop dat je een beeld hebt gekregen van hoe het assessment bevelvoerder er ongeveer uitziet. Mis je nu wat of heb je nog vragen? Laat me dit dan weten via mijn Email, onderstaande contact formulier of op Instagram.
Zie ook dit bericht wat ik destijds heb geschreven.