Goed nieuws!

Goed nieuws ik mag gaan leren voor bevelvoerder!

Dinsdagavond 26 mei werd ik gebeld door onze postcommandant en hij gaf het volgende nieuws door:

“Je mag eind dit jaar beginnen met de bevelvoerders opleiding”

Bevelvoerder

Het kwam natuurlijk niet helemaal uit de lucht vallen. Ik heb hier namelijk eerder dit jaar gesolliciteerd op deze functie. Daaruit werd ik uitgenodigd voor een sollicitatie gesprek. Op dat moment hadden ook twee andere collega’s gesolliciteerd. Alle drie moesten we nog een assessment doen. Dus werden we hier snel voor opgegeven.

Assessment

Wil je meer weten over het assessment? Kijk dan op assessment bevelvoerder

Een onderdeel van de sollicitatie was dus het doen van een assessment. Het assessment bestond uit de volgende onderdelen:

  • gedegen persoonlijkheidsanalyse
  • ​een capaciteitenonderzoek
  • een of meerdere simulaties
  • interviews met de betrokken psycholoog

Gedegen persoonlijkheidsanalyse

In de persoonlijkheidsanalyse werd er vooral gekeken naar welke eigenschappen ik heb. Dit was een lijst van ongeveer 300 vragen. Een computer analyseerde al mijn antwoorden en daar kwam ongeveer uit hoe ik als persoon zou zijn.

Een capaciteitenonderzoek

Bij het capaciteitenonderzoek werd er gekeken wat mijn werk en denk niveau is. Dit zodat een opleiding niet te zwaar zou kunnen zijn. De eisen van de opleiding zijn een MBO 3 werk en denk niveau. Zelf heb ik een MBO 4 opleiding afgerond en dat zagen we ook mooi terug in het eind resultaat. Ik zat namelijk tussen MBO 4 en HBO. In het onderzoek moest ik laten zien dat ik ruimtelijk inzicht had maar ook wat rekensommen, vergelijkingen en cijferreeksen. Dit onderzoek nam ongeveer in totaal 2 uur in beslag.

Simulaties

Voor bevelvoerder moest ik een simulatie draaien. Dit is een stukje waarbij er ook twee acteurs aanwezig waren. Helaas kan ik over de inhoud hiervan niks melden. Dit omdat ik anders zaken kan verklappen voor mensen die nog moeten. De psycholoog keek tijdens simulatie stukje mee. Dit zodat ze naar mijn houding en gedrag kon kijken.

Psycholoog

Voor velen klinkt het eng in de ogen een gesprek met een psycholoog. Op voorhand zeiden mensen al dat ze hier zelf het meeste tegenop zouden zien als ze dit moeten doen. Nou ik kan je melden hier hoef je je het minst druk om te maken. Er worden wat vragen gesteld waarom je graag bevelvoerder zou willen worden, hoe ben je bij de brandweer gekomen en nog wat andere open vragen. Uit eindelijk was dit een gezellig gesprek en had de psycholoog een duidelijk van wie ik was.

Uitslag

Aan het eind van de dag kreeg ik een gesprek en werden alle resultaten besproken. Het eindresultaat was dan ook dat ik zeker geschikt ben om de functie bevelvoerder uit te voeren. Echter zou de psycholoog alles nog in een rapport zetten zodat dit naar mij toe verzonden kon worden. Ongeveer een week later ontving ik dit rapport. Wanneer ik hiermee akkoord was zouden ze het naar de brandweer toesturen. Deze resultaten zijn dinsdag 26 maart met de leiding besproken. Hier uit kwam dat ik samen met mijn andere twee collega’s de opleiding mag volgen.

Opleiding

Volgens de laatste planning is het de bedoeling dat we in het najaar van 2020 starten met de opleiding. De opleiding bestaat uit 70 dagdelen inclusief examens. De opleiding bestaat uit vier blokken :

  • 1 Van Manschap naar Bevelvoerder
  • 2 Leidinggeven aan Technische hulpverlening/Waterongeval
  • 3 Leidinggeven aan incident bestrijding gevaarlijke stoffen
  • 4 Leidinggeven aan Brandbestrijding

De studiebelasting voor de leergang Bevelvoerder is in totaal 388 uur: 233 contacturen en 103 uur zelfstudie. Dit is exclusief de uren voor de 13 leerwerkplekopdrachten. De gemiddelde weekbelasting voor de avondopleiding is 4 uur. (bron bogo.nl) Wij zullen hoogst waarschijnlijk geen avondopleiding doen maar een middag/avond opleiding. We beginnen dan ergens in de middag en gaan tot in de avond door. Helaas is hierover nog niet alle informatie bekend.

Ik heb er in ieder geval heel veel zin in!

Groeten Joris!

Joris Senhorst
Joris Senhorst
Brandweer Giesbeek Joris Senhorst senhorst.com
Brandweer Giesbeek Joris Senhorst senhorst.com

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Selecteer lijst(en):

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: