Wat doet de brandweer?

Wat doet de brandweer nu eigenlijk allemaal? Ik heb hier hier onder voor jullie in blokken opgedeeld

Repressie

In dit bericht gaan we het hebben over de repressie, oftewel de mensen die in die mooie rode brandweerauto klaar zitten om jou te helpen in nood situaties.

Onderwerpen

 • Blussen van branden
 • redden van mens en dier
 • hulp verlenen bij een verkeersongeluk
 • hulp verlenen waterongeluk
 • hulp bij storm- en waterschade
 • bevrijden van dieren in nood
 • takelen en helpen van mensen op hoogte of grote diepte

Blussen van branden

Als je aan de brandweer denkt, denk je aan brand. Daarom zal ik deze ook als eerste benoemen.
Er zijn natuurlijk veel verschillende soorten branden. Denk hierbij van een simpele prullenbak brand tot een grote brand op een industrieterrein. Iedere brandweerman/vrouw kan dus ingezet worden wanneer hij/zij de opleiding heeft afgerond. Bij het blussen van een brand moet je altijd goed kijken wat er nu precies in brand staat. Niet iedere brand is namelijk met water te blussen. Denk dus altijd goed na over de gevolgen die een actie die je uitvoert.

schuurbrand Angerlo. Wat doet de brandweer?
Schuurbrand Angerlo © Joris Senhorst

Redden van mens en dier

De brandweer is er ook om mensen en dieren te redden. Enkele simpele voorbeelden:

 • reanimaties
 • til assistentie ( Het vervoeren van een patiënt naar de ambulance )
 • kat in de boom
 • vee in sloot
 • paard in sloot

Hulp verlenen bij een verkeersongeluk

De brandweer kan bij een verkeersongeluk helpen om een persoon zo snel mogelijk uit het voertuig te krijgen. Dit zodat de ambulance direct de zorg kan toedienen die een persoon nodig heeft. Het is niet altijd mogelijk om de persoon uit te laten stappen. In dit soort gevallen kunnen wij als brandweer het dak er afknippen met speciaal gereedschap. Maar ook is het mogelijk om de deuren te verwijderen. De methode waarop dit gebeurd is afhankelijk van hoe het voertuig er bij staat.

Daarnaast kan het ook zijn dat de politie ons bij een verkeersongeluk vraagt, dit is vaak omdat er dan rook onder de motorkap vandaan komt en het niet helemaal vertrouwd wordt. Vaak wordt er in overleg ook de stroom van een voertuig afgehaald. Dit kan vaak door de accu te ontkoppelen.

hydraulische schaar

Hulp verlenen waterongeluk

Ook op het water staat de brandweer voor je klaar. Wanneer je bijvoorbeeld met je boot/schip in problemen komt, kun je de brandweer bellen. Dit kan zijn van brand op de boot tot een zinkend schip. Maar ook kan de brandweer vaak met speciale apparatuur zoeken naar een drenkeling. Wij hopen echter daarvoor al opgeroepen te zijn zodat we een redding kunnen uitvoeren. De brandweer beschikt over OVR (oppervlakte reddingsteam) Deze kunnen met speciale droogpakken iemand in het water redden.

brandweerboot Giesbeek
Brandweer boot Giesbeek ©Joris Senhorst

Hulp bij storm- en waterschade

Je kent het wel een mooie zomerse dag, maar op eens komt er een flinke bui met onweer en harde windstoten aan. Zomers zijn de bomen een stuk zwaarder in te toppen door de bladeren en vangen ze meer wind, daarnaast speelt vaak ook dat het zomers droger is en dat de bomen toch een stuk instabieler zijn. De brandweer kan ingeschakeld worden wanneer een boom bijvoorbeeld tegen een huis dreigt te vallen. Wanneer het zo hard heeft geregend dat kelders vol lopen met water, hebben we pompen om de kelders leeg te pompen.

Tornado Rheden 2019
Tornado Rheden © Joris Senhorst

Bevrijden van dieren in nood

Het bevrijden van dieren in nood komt nog regelmatig voor. Hierbij moet je vooral denken aan koeien die in een gierput zijn gevallen, maar ook aan ander dieren die zichzelf niet meer kunnen redden. Zie voorbeelden onder redden van mens en dier. Dieren in nood kunnen soms onverwachte bewegingen maken, daarom is het altijd noodzakelijk om goed op te blijven letten. Het kleine lieve katje kan plots omschakelen naar een boze kat die je wilt krabben en bijten.

Takelen en helpen van mensen op hoogte of grote diepte

Er zijn speciale teams bij de brandweer die personen aan de buitenkant van een gebouw naar beneden kunnen laten zakken door middel van touwen. Echter is dit een specialisme die niet iedere brandweerman/vrouw standaard heeft. Deze team zijn er dus in getraind om mensen te redden uit bijvoorbeeld grotten of hoge flat gebouwen waar een brancard niet in de lift past.

Omdat de site nog steeds gevuld wordt, adviseer ik om de pagina Informatie goed in de gaten te houden. Later zal ik op ieder onderwerp dieper in gaan. Wil jij dat een onderwerp voorrang krijgt? Laat het me dan weten via het onderstaande formulier of op Instagram

Brandweer Giesbeek Joris Senhorst senhorst.com
Brandweer Giesbeek Joris Senhorst senhorst.com

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Selecteer lijst(en):

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: