Pager

Pager

Elke brandweerman/vrouw draagt een pager ook de pieper genoemd. De pager mag natuurlijk alleen maar afgaan wanneer hij/zij in actie moet komen. In dit bericht zal ik een uitleg geven over hoe dit ongeveer werkt.

Pager
Pager welke nu nog gebruikt wordt binnen VGGM. De opvolger is opkomst!

Een semafoon (ook wel: bieper/pieper, pager, buzzer genoemd) is een apparaat dat kan worden gebruikt om iemand een signaal of een tekstbericht te sturen. Daarvoor is een semafoon uitgerust met één of meer telefoonnummers(capcodes), die door de oproeper kunnen worden gekozen. Als reactie op de oproep wordt door de semafoon een audiosignaal afgegeven, knippert er een controlelampje of verschijnt er een bericht in het venster (afhankelijk van de mogelijkheden en de instellingen van de semafoon).

Bij de brandweer verzend de centralist het signaal. Je zult je nu afvragen er wordt een audiosignaal verstuurd en bij jullie gaat er iets piepen en er komt tekst in beeld. Dat klopt in de pager zit een decoder. Deze decoder zorgt er voor dat de audio wordt omgezet in tekst. Omdat dit vrij technisch is, ga ik hier niet verder op in.Mocht je hier in interesse in hebben, neem dan een kijkje op https://www.discriminator.nl/. 

Capcode

De pager is zo geprogrammeerd dat wanneer de capcode voorbij komt die de groep alarmeerd afgaat. De capcode is zeg maar het telefoonnummer. In Giesbeek zijn onze capcodes:

0900100 Giesbeek blusgroep 1
0900102 Giesbeek blusgroep 2
0900104 Giesbeek Postcommandant
0900105 Giesbeek first responders (reanimatie)

De P2000-pager reageert als hij een bericht ontvangt met de in het geheugen geprogrammeerde capcode. In het geheugen van een pager kunnen meerdere (meestal 16) capcodes geprogrammeerd worden. Een capcode is grofweg vergelijkbaar met een telefoonnummer of IP-adres en identificeert de bedoelde ontvanger. Het verschil is echter dat er meerdere ontvangers hetzelfde nummer kunnen hebben, men “luistert” naar berichten met een bepaalde capcode. De opzet van het systeem is dat de benodigde eenheden of personen gealarmeerd kunnen worden zonder dat er te veel mensen opgeroepen worden

Brandweer Giesbeek Joris Senhorst senhorst.com
Brandweer Giesbeek Joris Senhorst senhorst.com

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Selecteer lijst(en):

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Geef een reactie