Camper in brand

P 1 BGM-05 BR wegvervoer (camper) N338 – Rivierweg Giesbeek 075431 camperbrand

Vrijdagmiddag 29 mei

Net nadat ik wat spullen opgehaald had bij mijn ouders (letterlijk naast de brandweer kazerne) en weer thuis was ging de pager. PRIO 1 camperbrand. Ik kon dus weer terug richting de kazerne om aan het werk te gaan.

Uitruk

Aanrijdend kregen we te horen dat het zou gaan om een camperbrand langs de N338 (Rivierweg) in Giesbeek. Op onze pager stond namelijk voertuigbrand (auto). Daarnaast kregen we ook wat meer informatie over het voertuig en waar hij exact zou staan. Doordat de melding duidelijk was, hadden wij alle informatie die wij nodig hadden tot onze beschikking. Voor ons was de informatie dat er een gastank/fles aanwezig was in het voertuig een belangrijk aandachtspunt.

Blussing

Camperbrand
Camperbrand 29 mei (Foto Marco de Knegt)

Onze bevelvoerder koos er voor om in eerste instantie met twee stralen hoge druk te gaan blussen. Dit zodat de vuurzee minder zou worden. Het voertuig stond namelijk volledig in brand en kon helaas niet meer gered worden. Bij aankomst kregen we te horen dat de gastank/fles al leeg gelopen was. Het gevaar hiervoor nam dus iets af. Maar nog wel steeds iets om goed in je achter hoofd te houden. Zelf heb ik snel de hosemaster( schuimvormeld middel) gepakt en geholpen met het uitlopen van de slangen. De hosemaster was helaas niet bruikbaar vanwege de grote hoeveelheid vlammen. Echter is het handig om wel in de buurt te hebben liggen mocht je het nodig hebben. Ons voertuig stond namelijk op ongeveer 80 meter afstand, uit de rook en om verkeer tegen te houden. Omdat wij aanboord gebonden zitten aan het aantal liters water wat in de tank zit, is er een waterwagen/bosvoertuig gealarmeerd. Er was namelijk geen waterput in de buurt. De IJssel licht er natuurlijk naast, maar voordat je het water dan bij je voertuig hebt, ben je ook wel even wat tijd verder. In dit geval waren dit onze collega’s uit Dieren. Dit voertuig beschikt over 5000 liter water. Nadat wij de meeste vlammen er af hadden, kwam de waterwagen aanrijden. Dit voertuig heeft met twee stralen lage druk het resterende vuur weten te blussen.

Berm

Omdat het al geruime tijd vrij droog is, wordt het gras langs de weg natuurlijk ook kurk droog. Omdat het voertuig half in de berm stond, is er ook een stukje berm gaan branden. Ik verwacht ongeveer 10 vierkante meter. Dit viel dus uit eindelijk reuze mee, maar je moet er met een incident toch wel rekening mee houden.

Afslepen

Onze collega’s uit Dieren bleven wachten op de berger. De berger neemt de restanten van het voertuig mee. Provincie Gelderland was aanwezig om het verkeer te regelen en om de schade aan het asfalt te bepalen. Van wat ik heb begrepen van iemand hebben de opruim werkzaamheden tot in de avond geduurd. Je kunt nagaan dat er veel as en verbranden zaken op de weg lagen.

Huiswaarts

Zoals hierboven vermeld konden wij huiswaarts. Daar hebben we de flessen van de ademluchttoestellen vervangen en het voertuig weer vol getankt met water. Nadat alles gereed was, konden wij ons weer gereed melden bij de meldkamer zodat zij weten dat we weer beschikbaar zijn.

Ik wens de eigenaren veel sterkte toe met het verlies van de camper. Het is toch altijd *** als je iets verliest waar veel tijd in is gaan zitten. Helaas was er vrijdagmiddag niks meer te redden aan het voertuig.

camperbrand

Tips?

Heb jij tips of vragen laat het dan weten hier onder, op de contactpagina of op Instagram

Brandweer Giesbeek Joris Senhorst senhorst.com
Brandweer Giesbeek Joris Senhorst senhorst.com

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Selecteer lijst(en):

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: