Brandweerman/vrouw worden?

Hoe kan je een brandweerman/vrouw worden?

Altijd al een brandweerman/vrouw willen worden maar heb je geen idee hoe en wat? Op deze pagina zal ik het jou zo goed mogelijk proberen uit te leggen.

Voordat we er dieper op in gaan hoe het in zijn werking gaat, is het goed om te weten dat het niet persé een fulltime baan hoeft te zijn.

Vrijwillige brandweer

De brandweer bestaat namelijk voor 80% uit “vrijwilligers”. De benaming vrijwilligers klopt hier niet volledig. Eigenlijk kun je dit meer zien als oproepkrachten. Je krijgt namelijk een vergoeding voor de oefeningen en uitrukken. Elke brandweerman/vrouw in Nederland draagt een pager. Wanneer de pager gaat en je bent in je uitrukgebied ga je naar de brandweergarage en ruk je uit.Dit kan 24 uur per dag en 7 dagen per week gebeuren. Ben je buiten je gebied kun je niet uitrukken. Dit omdat er aan een verplichte opkomsttijd voldaan moet worden. Binnen 6 minuten moet de tankautospuit namelijk op de weg zitten opweg naar het incident. Moet jij dus 6 minuten en 30 seconden rijden naar de brandweergarage, kan het zijn dat de wagen al weg is of dat er een buur korps is gealarmeerd omdat je over de 6 minuten heen bent gegaan als post.

Beroepsbrandweer

Bij de beroepsbrandweer werkt het niet wat anders. Meestal draaien de beroepsbrandweermannen/vrouwen diensten van 24 uur. Tegenwoordig zijn er ook posten die diensten van 8 of 12 uur draaien. Laten we uitgaan van het meest voorkomende, de 24 uursdienst. Deze groep begint om het afgesproken tijdstip met de 24 uursdienst. Dit betekend dus dat ze op dat moment 24 uur paraat staan voor een uitruk. Vaak wordt er ook nog geoefend zodat het opleidingsniveau op peil blijft. Deze mensen slapen dus ook in de brandweerkazerne. Als de 24 uur voorbij zijn worden ze afgelost door de volgende ploeg. Meestal ben je na een 24 uursdienst 48 uur vrij. Echter kan dit per functie/ locatie verschillen.

Eisen

– je bent minimaal 18 jaar

– je hebt een LBO-C / VMBO-C / MAVO-niveau.

– beschikken over een goede gezondheid en een goede conditie

– een minimumlengte van 1.65 meter hebben

– lang kunnen staan, hard lopen, kruipen, klimmen, springen, evenwicht bewaren

– het werk kunnen uitvoeren bij hitte en kou

– zware lasten kunnen dragen: je persoonlijke uitrusting (helm, veiligheidsbril, laarzen en een ademluchttoestel) weegt al 12 kilo. Daarnaast weegt bijvoorbeeld het gereedschap om mensen uit de auto te knippen ongeveer 25 kilo.

– ’s nacht van de pieper wakker kunnen worden en binnen 4 minuten in de kazerne zijn

– in stresssituaties rustig blijven

  • Hoeveel tijd kost de vrijwillige brandweer mij?
    1. Je neemt verplicht deel aan de wekelijkse oefenavonden om je vaardigheden en kennis op peil te houden. Dit kost je ongeveer twee uur per week. Na afloop wordt er vaak met een bak koffie of drankje nog nagepraat. Zo leer je jouw collega´s ook op een andere manier kennen.
    2. Je zult op willekeurige momenten (overdag, avonduren en nachturen) worden opgeroepen om een incident te bestrijden. Afhankelijk van aan welke kazerne je verbonden bent ligt dat aantal tussen de 15 en 300 oproepen per jaar. Hoe vaak dat is voor ‘jouw’ kazerne kun je opvragen bij de ploegchef.Zo lang je in opleiding bent ben je meer tijd kwijt.
  • Hoeveel tijd kost de vrijwillige brandweer mij terwijl ik in opleiding ben?
    Er zijn verschillende opleidingstrajecten, maar de meest gebruikelijke opleiding duurt 2 jaar. De opleiding kost je een dagdeel per week aan les (avond of weekend). Daarnaast ben je gemiddeld nog 1,5 uur per week aan huiswerk kwijt. Ook heb je nog een wekelijkse oefenavond en kun je nadat je de reanimatie cursus hebt afgerond mee als stagiair bij de meeste regio’s. Tijdens de opleidingsperiode ben je dus ongeveer 9 uur per week druk met de brandweer.

Solliciteren

Hoe de sollicitatieprocedure er uit ziet verschilt nogal per veiligheidsregio. Wat eigenlijk overal gelijk is, is dat je een verklaring omtrent gedrag moet overhandigen. Hiermee kun je aantonen dat je bijvoorbeeld nooit ben gearresteerd voor brandstichting. Wanneer je wat verder bent in de sollicitatie dien je een medische keuring te doen.Dit om je gezondheid en conditie te controleren. In sommige veiligheidsregio’s wordt je ook psychologisch getest. Wat ik vaak zie is dit voor hogere functie zoals bevelvoerder of officier van dienst (OVD). Weet je nou niet zeker of dat er een vacature openstaat voor jou brandweer post in de buurt? Kijk dan eens op de site van de veiligheidsregio. Voorbeeld van VGGM (Gelderland-midden) Vacature brandweer vrijwilliger. Op de achtergrond zal dan jou solliciatie bij de juiste ploegcommandant komen. De kans is zeer groot dat er vacatures openstaan.

Opleiding

Nadat je succesvol door de sollicatie heen bent gekomen, zul je gaan starten met een opleiding tot manschap.

De leergang Manschap is de basisopleiding voor de brandweerman of –vrouw. Tijdens deze leergang bereiden ze je voor op de bevoegdheden, verantwoordelijkheden en taken op het gebied van brandbestrijding, technische hulpverlening, incidentbestrijding gevaarlijke stoffen en waterongevallen.

Als Manschap werk je samen met de leden van een bluseenheid. De leergang bestaat uit een aanvliegroute en 4 incidenttypen:

  • Brandbestrijding (BB)
  • Technische hulpverlening (THV)
  • Incidentbestrijding gevaarlijke stoffen (IBGS)
  • Waterongevallenbestrijding (WO)

Kerntaken

Om als startbekwame Manschap aan de slag te kunnen, moet je de volgende 5 fasen van incidentbestrijding doorlopen:

  • Uitrukfase
  • Verkenningsfase
  • Inzetfase
  • Afbouwfase
  • Nazorgfase

Met het diploma Manschap op zak mag je dus uitrukken en deelnemen aan brandweerinzetten.

Dit is alles wat je moet weten om brandweerman/vrouw te worden. Mis je dingen of heb je nog vragen. Laat het mij dan weten via het contactformulier hier onder of stuur mij een berichtje op instagram.

Wil je meer lezen van mij? Ga dan naar mijn blogs

Bronnen:

Brandweer Nederland

Bogo

Brandweer Giesbeek Joris Senhorst senhorst.com
Brandweer Giesbeek Joris Senhorst senhorst.com

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Selecteer lijst(en):

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: