WAT GEBEURT ER ALS JE 112 BELT EN WANNEER BEL JE 112?

Als je 112 belt dan zullen de volgende stappen doorlopen worden: 

Bel je 112, dan krijg je binnen 10 seconden een centralist aan de lijn. Hij of zij vraagt: “Wil je politie, brandweer of ambulance spreken?” Je wordt meteen doorgeschakeld naar de juiste instantie. 

De centralist wil als eerste weten: Wat is uw locatie? Wat is er aan de hand? Waarom bel je? Wat is er gebeurd? Vertel kort en bondig wie, wat en waar. Noem je naam, de reden van je telefoontje en op welke locatie je bent. 

Als je alles verteld hebt, schat de centralist in hoe dringend de melding is en of het echt om een 112­ melding gaat. Is dat het geval, dan maakt hij of zij zo snel mogelijk een melding aan in de computer. De melding komt direct bij een andere centralist terecht. 

Die centralist geeft de melding binnen korte tijd de melding door aan het brandweerkorps wat er het dichtste bij is. 

Deze centralist staat via portofoons en mobilofoons in contact met de gealarmeerde voertuigen. 

Als het nodig is, waarschuwt de centralist ook andere hulpdiensten zoals de politie of een ambulance. 

Wij doen er alles aan om zo snel mogelijk ter plaatse te zijn. Terwijl wij onderweg zijn, kan de centralist meer informatie aan je vragen. Bijvoorbeeld om een duidelijker beeld te krijgen. Zo kunnen ze vragen wat er brand, of je ziet of er mensen binnen zijn en of er andere bijzonderheden zijn. Deze informatie registreert de centralist bij de melding. De centralist geeft de informatie door aan de brandweer via de portofoon en schrijft het weg op de ipads die in de voertuigen zitten.; 

Als op de locatie van de melding het werk erop zit, melden wij ons via de portofoon weer af bij de meldkamer. Zo weet de centralist dat wij weer beschikbaar zijn voor een volgende melding. 

Wanneer bel je 112? 

Je belt 112 wanneer er sprake is van spoedeisende- en levensbedreigende situaties. Ook als je getuige bent van een misdrijf op heterdaad, mag je 112 bellen. Het misbruiken van de 112 lijn is strafbaar. 

Brandweer Giesbeek Joris Senhorst senhorst.com
Brandweer Giesbeek Joris Senhorst senhorst.com

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Selecteer lijst(en):

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: