Site pictogram Senhorst.com

Tornado Rheden

Tornado Rheden

tornado Rheden 5-6-2019

Tornado Rheden

Vandaag 5 juni is het alweer een jaar geleden dat er een tornado over Rheden en omstreken trok. Wat heb ik deze nacht allemaal gezien en beleefd?

Het begon allemaal op 4 juni rond een uurtje of 11 in de avond. We werden gepiept voor een prio 2 stormschade aan de marsweg in Lathum. Daar lag een flinke boom midden op de weg. We zijn ongeveer 1 uur bezig geweest om de weg vrij te maken. Alle takken en stammen netjes in de droge sloot gelegd en we konden weer huiswaarts. Eenmaal terug op de kazerne maakte we onze spullen weer gereed. Eigenlijk op het moment dat ik mijn pak aan het uittrekken was, ging de pager opnieuw. Dit keer stond er op de pager:

P 2 BGM-01 (Basis pel.1) Stormschade 07 Rheden Worth Rhedenseweg Rheden

We werden dus gealarmeerd voor bijstand in Rheden. Niet alleen wij moesten er heen, maar een heel peloton. Het peloton bestond uit Gendt, Valburg, Pannerden en Giesbeek. Op dat moment waren Rheden, Velp, Dieren en Doesburg al ontzettend druk in het gebied rondom de postbank. Bij aankomst moesten we ons melden op de kazerne van brandweer Rheden. Hier kregen we een opdracht toegewezen. Dit zodat het gecoördineerd te werk ging en de meldkamer niet de hele tijd vol belast was.

Eerste locatie

We kwamen aan bij onze eerste locatie. Bij aankomst zaten we met zijn alle in de auto van “wat is hier gebeurd!?” De grootste bomen waren als luciferstokjes afgebroken. Bomen op auto’s, dakkapellen compleet van woning af en ga zo maar door. Alles wat de wind kon pakken is gepakt. Dit beeld zal nog lang in mijn geheugen naar boven komen. Het was namelijk echt onwerkelijk. In een straat stonden al 4 tankauto’s bomen te zagen. Je kunt je dan wel voorstellen dat er dan echt wat loos is.

tornado rheden

Andere locaties

Op de eerste locatie zijn we denk ik vanaf 1 tot half 3 bezig geweest met de weg zoveel mogelijk vrijmaken. Dit was namelijk de opdracht. De wegen moeten vrij. Bomen van auto’s en bomen tegen woningen aan mochten gedaan worden. Lag een boom “netjes” op de stoep, mocht deze blijven liggen voor de gemeente de volgende dag. Dit omdat er te veel bomen omgevallen waren.  We hebben denk ik ongeveer 10 bomen deze nacht moeten zagen. Al deze bomen hadden een omtrek van meer dan 1,5 meter. Het waren dus niet zoals eerder gezegd de minste bomen! Alle bomen was steeds dezelfde procedure weg vrij, gevaar geweken en gaan.

Laatste locatie

Rond de klok van 5 (05:00) gingen wij naar onze laatste locatie toe. Daar lagen bomen die eerder die nacht al voor de provinciale weg waren afgezaagd. Echter lag daarnaast ook nog een zijweg. Collega’s van Rheden waren iets verder op bezig met een boom en wij 50 meter terug. Dit was een enorme den als ik het me goed herinner. De top was er afgezaagd maar alle takken zaten er nog aan. Wij maar snel aan de gang om de weg weer volledig vrij te maken. Toen deze boom klaar was, hebben we even de collega’s van Rheden geholpen. Ze hadden daar een boom waar de kluut zo zwaar was, dat bij het afhalen van takken de boom weer langzaam recht overeind begon te staan. Samen hebben we ook deze klus geklaard. Het was rond de klok van half 7 op dat moment. We hebben ons in gemeld bij de lokale centrale en aangeven dat we op locatie klaar waren. Ze gaven aan kom maar naar de kazerne wat eten en dan kunnen jullie gaan.

Tijdens het incident konden we steeds terugvallen op de kazerne. Daar konden we wat eten en drinken. Dit was ook zeker nodig want het was die nacht hard werken en warm. Toen we terug reden naar de kazerne hoorde we om ons heen alleen maar kettingzagen. Je hoorde echt niks anders! Voor ons zat de nacht erop. Het was tenslotte alweer ochtend. We hebben deze ochtend wel een ontzettend mooie zonsopgang gezien. Iedereen bij ons in de tankautospuit had 4 juni al een volledig werkdag er op zitten, we hebben dus compleet een nacht doorgehaald. Je kunt je voorstellen dat dit met de combinatie van hard werken erg slopend is.

Werken

Rond de klok van 7 waren we ongeveer weer thuis. Ik stond toen voor een dilemma werken ja/nee. Toen der tijd begon mijn werkdag om 9 uur, maar om nu twee uurtjes te gaan slapen leek mij geen goed idee. Ik ben onder een frisse douche gaan staan en naar het werk gegaan. Ik had namelijk wat zaken die moesten gebeuren. Mijn collega’s wisten dat ik de gehele nacht in touw was geweest. Bij binnenkomst waren ze dan ook allemaal verrast van wat doe jij hier? Ik heb die dag mijn werk gedaan en ben net iets na de klok van 12 naar huis gegaan.

Voor mij was het dus een zeer indrukwekkende nacht. Als je ziet wat de wind voor een schade kan aan richting in een paar minuten. Van horen zeggen, liep de schade op tot in de miljoenen. Gelrenieuws heeft op de site nog enkele beelden staan van de ravage (https://www.gelrenieuws.nl/2019/06/ravage-in-rheden-goed-zichtbaar-na-valwind.html)

Waar wil jij dat ik de volgende keer over schrijf? Laat het me weten in een bericht op Instagram of op de contactpagina!

Deel dit bericht
Mobiele versie afsluiten