persoon te water 1

Persoon te water

Persoon te water

Op 26 juni om ongeveer 20:15 ging onze pager af voor een PRIO 1 persoon te water Marsweg Lathum. Ik was bij mijn ouders naast de brandweer kazerne en we stonden op het punt om naar een verjaardag te gaan. Snel de straat over gestoken en het kon eigenlijk ook niet anders dan dat ik de eerste was. Omdat ik als eerste op de post was, heb ik direct de 5412 (de mercedes sprinter) naar buiten gereden. Dit omdat we OVR oppervlaktereddings pakken aangetrokken moesten worden. Hiervoor heb je de ruimte nodig. Toen eenmaal het voertuig buiten stond, waren er achter mij collega’s al druk bezig om de pakken aan te krijgen. Zelf heb ik toen mijn bluspak aangetrokken. Daarna heb ik in overleg ons in gemeld om meer informatie over het incident te krijgen. Het betrof inderdaad een persoon te water ergens in de buurt van camping de Mars.

Onderweg

Onderweg kregen we steeds meer informatie van de meldkamer door. Ook onze collega’s uit Arnhem waren onderweg. In dit geval heb je natuurlijk al snel duikers nodig.  Omdat de exacte locatie nog niet bekend was, zijn alle aanrijdende voertuigen naar de marsweg gestuurd. Wij zijn met spoed naar de watersport vereniging in Giesbeek gereden met de boot. Onderweg heb ik werd ik gebeld door de wijkagent (Florus). Hij gaf ook aan dat we het beste richting de nieuwe haven van camping de Mars konden varen. Op de haven hebben wij onze boot in het water gelegd en zijn wij naar het incident gevaren. Toen we aan het varen waren, zagen we al snel waar het was. Het was tussen de Nieuwe haven van de Mars en de Noordoever in. Toen dit eenmaal duidelijk was, hebben wij dit ook vermeld aan de andere voertuigen.

Ter plaatse

persoon te water 1
persoon te water marsweg lathum

Zoeken

De politie was al bij omstanders aan boord gestapt. Ze vertelde ons dat het waar wij waren ergens moest zijn gebeurd. Een persoon zou kopje onder zijn gegaan maar niet meer boven zijn gekomen. Direct ben ik in een soort van lijnen gaan varen. Dit in de hoop iets te kunnen zien op onze sonar apparatuur. Hierbij zagen we soms wat terug op de sonar, maar niet een match met een eventueel persoon. Nadat we wat lijnen hadden gevaren voor het afspeuren, kwamen de duikers bij ons aan boord. In overleg hebben we een punt gekozen waarvan vermeld waar het ongeveer moest zijn. Daar zijn we voor anker gegaan en heb ik de motor uitgezet. Wanneer de duikers te water gaan, wil je natuurlijk de zekerheid hebben dat de duiker niet in de schroef terecht kan komen. Daarom ging de motor uit en de schroef uit het water.

Gezien het zoekgebied, heeft de duikploegleider middel water ongeval gemaakt. Dit betekende in zit geval dat er een tweede duikteam kwam en de boot (3611) van Arnhem. Het gebied waar wij aan het zoeken waren was 10 meter diep. Op een gegeven moment waren er twee duikers aan het zoeken naar de persoon.

Gouden uur

Bij een persoon te water, spreken we snel over het gouden uur. Het gouden uur is vanaf het moment van te water tot 60 minuten daarna. Wanneer je dan iemand uit het water haalt, bestaat de kans dat je iemand nog zijn leven kan redden. In dit uur hebben wij samen met de duikploegleider verschillende zaken afgesproken over hoe we te werk zouden gaan, mochten we iemand vinden. Dit zodat het voor iedereen duidelijk was hoe we te werk zouden gaan.

Mooie zomerse dag, triest einde.

Het was een geweldig mooie dag qua weer. Echter kwam door deze melding er natuurlijk echt een triest einde aan. De gehele mooie dag viel in het niets door deze gebeurtenis. Nadat wij ongeveer iet langer dan een uur hadden gezocht, kregen wij vanuit de kant het sein dat de zoekactie gestaakt werd. Mochten wij nog wat zien, werd het een bergingsactie. Kort gezegd hield dit in dat de aanwezige traumahelikopter en het aanwezige ambulance personeel vertrokken. Wij hebben nog wat acties verricht op het water maar ook aan ons werd gevraagd om te stoppen. Dit had ook te maken met dat het weer ging omslaan. De meldkamer/OVD waren al door verschillende instanties ingelicht dat er mogelijk op onze locatie een onweersbui kon komen. Op/in het water zitten tijdens een onweersbui is niet verantwoord. De bui bleef gelukkig uit, maar wij konden inpakken.

Na bespreken

Het is natuurlijk niet niks. Familie raakt een familie lid kwijt, vrienden raken een vriend kwijt. Maar voor ons als hulpverleners had je graag de persoon terug gevonden. Omdat dit de heftigere incidenten zijn, hebben we met al het aanwezige personeel het incident nabesproken. Dit zodat iedereen dezelfde informatie heeft en er geen vragen in je hoofd blijven zitten. Iedereen was terneergeslagen, maar we hebben allemaal ontzettend ons best gedaan. Helaas niet met het gewenste resultaat. Wij kregen wel aan boord de complimenten van de duikploeg voor de fijne maar ook rustige samenwerking. Dit vond ik persoonlijk fijn om te horen! Nadat dit gedaan was, konden wij terug naar de haven en daarna terug naar de kazerne.

Omstanders

Binnenkort ga ik beschrijven wat jij als omstander kan doen wanneer je iemand kopje onder ziet gaan. Hiermee kan je ons/andere hulpverleners enorm helpen. Waarmee jij ons niet helpt is door met je boot te komen kijken en door ons gebied heen te varen. Tijdens het incident hebben we namelijk meerdere malen mensen moeten verzoeken om weg te gaan. Sommige lagen namelijk gruwelijk in de weg. Ik wil me focussen op het incident en als schipper moet ik uiteraard rekening houden met omliggende objecten, maar het is te zot voor woorden dat mensen zo dicht bij komen.

Een aantal dagen later is het lichaam door de politie gevonden. Het lichaam is overgedragen aan de familie.

Waar wil jij dat ik de volgende keer over schrijf? Laat het me weten in een bericht op Instagram of op de contactpagina!

Brandweer Giesbeek Joris Senhorst senhorst.com
Brandweer Giesbeek Joris Senhorst senhorst.com

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Selecteer lijst(en):

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

2 gedachten over “Persoon te water”

Geef een reactie