Meest gestelde vragen aan google over de brandweer

Hoe vrijwillige brandweervrouw/man worden?
Op brandweerman/vrouw worden staat beschreven hoe je dat kan worden. Een korte samenvatting:
Je opleiding is namelijk gelijk aan die van de beroepsbrandweer. Het verschil met je beroepscollega’s is dat zij een dagtaak hebben aan het brandweerwerk. Jij wordt als vrijwillige brandweer opgeroepen wanneer dat nodig is. Je moet je dus vrij kunnen maken om op onverwachte momenten uit te rukken. Als vrijwilliger kom je niet alleen in actie bij brand, maar ook bij verkeersongevallen, het redden van dieren, stormschade en tal van andere soorten incidenten. Om bij de brandweer te komen begint het dus met te solliciteren bij jou lokale korps. Wil je beroepsbrandweerman worden, houdt dan de vacatures online in de gaten! Wanneer je door de sollicitatie heen bent, zul je je VOG moeten inleveren en een medische keuring moeten doorlopen. Daarna start je met de opleiding Manschap A.

Hoe brandweer bellen?

De brandweer is te bereiken via het alarmnummer 112 ingeval van nood. Geen nood wel brandweer ?  Dan bel je 0900-0904

Hoe klinkt brandweer sirene?

Steeds meer sirenes zullen het zelfde gaan klinken. Alle nieuwe voertuigen zullen het zelfde geluid maken als de Ambulance en politie bijvoorbeeld.

De nieuwe sirene kent een lage toon van 375 hertz en een hoge toon van 500 hertz en mede vanwege het toenemende verkeer wordt het minimale volume verhoogd van 100 naar 110 dB. Met de invoering van één uniforme sirene verdwijnt dus ook het onderscheid tussen de geluiden van verschillende hulpdiensten.

Hoe kan brandweer naar binnen als pand gesloten is?

De wagens zitten vol met materiaal. Je kunt er dus voor kiezen om een deur te forceren of een raam er uit te tikken. Bijna altijd is er wel een weg naar binnen te maken. Dit ligt natuurlijk aan de situatie.

Hoe komt brandweer aan water?

De brandweer kan door verschillende manieren aan water komen. Opties zijn openwater zoals rivieren en sloten, leidingwater(drinkwater), Onder/bovengrondse brandkranen of doormiddel van tankwagens. De laatst genoemde heeft een x aantal duizend liter bij zich en geeft het water af aan een tankautospuit.

Hoe oud voor de brandweer?

Om brandweerman/vrouw te worden moet je minimaal 18 jaar oud zijn.

Hoe vaak brandweer?

Ja dit is veel gestelde vraag op google. Ik ga er vanuit dat de vraag is hoe vaak de brandweer op jaarbasis uitrukt. Dit ligt natuurlijke in welke omgeving je zit. Zo rukken wij in Giesbeek ongeveer 40 keer per jaar uit. Terwijl een grote stad wellicht dit in een week of enkele dagen draait. Afgelopen jaren rukte de brandweer ongeveer 238.000 keer uit in heel Nederland. Ongeveer 115.000 keer ging de brandweer de deur uit voor brand. De andere meldingen zijn bijvoorbeeld voor hulpverlening bij een ongeluk of overstromingen.

Is brandweer vrijwillig?

ja en nee al wordt de naam vrijwilliger wel gekoppeld aan de brandweer.

 • Als ‘vrijwilliger’ ontvang je een financiële vergoeding voor zowel opleidings-, oefen- als uitruk-uren. Daarnaast ontvang je een vaste jaarvergoeding.
 • Voordat je als brandweervrijwilliger aan de slag gaat, start je eerst met de opleiding Manschap A. De avondopleiding hiervan duurt circa twee jaar, de dagopleiding circa één jaar. Deze opleiding wordt volledig door de brandweer vergoed.
80% van de ongeveer 24.000 operationele brandweerlieden in Nederland is vrijwilliger. Deze krijgen dus wel een financiële vergoeding.

Is brandweer altijd vrijwillig?

Nee 80 procent van de brandweer in Nederland is vrijwillig. Dat betekend dus dat de overige 20 procent “beroeps” brandweer is. Deze mensen zitten meestal 24 uur gestationeerd op een brandweer kazerne. Daar voeren ze werkzaamheden uit maar als de pager gaat spoeden ze zich naar het incident. Dit terwijl de vrijwilligers eerst van huis moeten komen of van uit hun werk.

Is brandweer betaald werk?

Ja

 • Als ‘vrijwilliger’ ontvang je een financiële vergoeding voor zowel opleidings-, oefen- als uitruk-uren. Daarnaast ontvang je een vaste jaarvergoeding.
 • Als “beroeps” krijg je gewoon elke maand je salaris. Dit is afhankelijk van je schaal en functie.

Is brandweer opleiding betaald?

Ja je opleiding wordt betaald door de brandweer.

Is brandweer gratis?

Wat is gratis. De brandweer wordt betaald door de gemeentes. Deze ontvangen dit geld weer door belastingen. Je krijg geen rekening als de brandweer op bezoek is geweest.

Waar brandweer

Weer zon korte google vraag. Op internet kun je natuurlijk op verschillende sites kijken waar de brandweer naar toegaat.

brandweer waar rookmelders?

Hang ten minste rookmelders in de hal en op de overloop. Dit is meestal de vluchtroute als er brand uitbreekt. Nog beter is het om ook melders op te hangen in alle slaapkamers en de woonkamer. En wil je maximale beveiliging, hang dan melders op in alle ruimten waar brand kan ontstaan.

In ieder geval:

 • op elke verdieping tegen het plafond
 • minimaal 50 cm van een muur of hoek en niet op de tocht of bij mechanische ventilatie in de buurt
 • in de ruimte waar de slaapkamers op uit komen (vluchtroute)

Voor nog meer veiligheid:

 • in iedere slaapkamer
 • in de woonkamer of andere verblijfsruimte
 • in de ruimte waar de wasmachine en wasdroger staan (als dit niet de doucheruimte is)
 • in iedere ruimte waar elektrische apparaten worden opgeladen (telefoons, tablets, fietsen, hoverboards, …)

Waar haalt brandweer water vandaan

De brandweer kan door verschillende manieren aan water komen. Opties zijn openwater zoals rivieren en sloten, leidingwater(drinkwater), Onder/bovengrondse brandkranen of doormiddel van tankwagens. De laatst genoemde heeft een x aantal duizend liter bij zich en geeft het water af aan een tankautospuit.

Waar valt brandweer onder?
De brandweer maakt deel uit van de veiligheidsregio’s. Er zijn momenteel 25 brandweerkorpsen in Nederland. Elk korps staat onder leiding van een brandweercommandant.

Waar komt brandweer vandaan

Brandweer Nederland komt voort uit de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR) en staat onder leiding van de 25 brandweercommandanten van de veiligheidsregio’s.

Waarom brandweer bij reanimatie?

Bij een reanimatie is het van belang om zo snel mogelijk te reanimeren. Omdat de brandweer soms sneller ter plaatse is dan een ambulance, worden de politie en brandweer ook gealarmeerd. Deze personen zijn hiervoor opgeleid om zo snel mogelijk eerste hulp te verlenen tot de ambulance ter plaatse is. Daarna blijven ze de ambulance ondersteunen.

Waarom staat brandweer in spiegelbeeld?

Dit zodat je in je binnen spiegel kunt zien dat er brandweer achter je rijd. Dit is overigens niet standaard in Nederland.

Waarom dalmatier bij brandweer?

De dalmatiër als brandweerhond. Wat is dat dan precies met de dalmatiër als brandweerhond? Die keuze zou toch niet voor niets gemaakt zijn? Vroeger, voornamelijk in Amerika, had de dalmatiër de taak om voor de brandweerkoets (toen nog niet zo modern als dat we ze nu kennen) uit te rennen zodra de bellen gingen. De hond deed dit om de weg vrij te maken en de mensen te waarschuwen. Ook hielp de dalmatiër om de mensen uit de gebouwen te redden door de ladders op te gaan. Door de witte vacht waren zij in de dichte rook ook nog eens goed te zien, waardoor de mensen makkelijker uit het brandende huis begeleid konden worden. Toen alles met de tijd meer gemoderniseerd werd was de inzet van de hond niet meer noodzakelijk, maar werden ze tot mascotte gebombardeerd. Daarom zie je de dalmatiërs nog veel op oude foto`s en bij parades voorbij komen en worden ze nog ingezet bij voorlichting op scholen.

Waarom bij de brandweer

Ons werk stopt nooit. Dag in, dag uit staan wij klaar om te beschermen wat waardevol is. Wij bestrijden brand, redden levens en verlenen hulp bij ongevallen. Liever nog zijn we problemen een stap voor. Daarom zetten we ons in voor preventie en geven we voorlichting en advies

Ons werk is divers, geen dag is hetzelfde. Net als de mensen die bij ons werken. Zo dragen niet alle brandweermensen een helm en vuur werende kleding. Van communicatiemedewerker tot monteur, van controller tot P&O-adviseur: wij zijn allemaal brandweer. Iedereen draagt vanuit de eigen expertise bij aan het functioneren van deze organisatie. Zowel fulltime als parttime.

Ons werk is dynamisch en veeleisend. Soms hartverwarmend maar soms ook hartverscheurend. We staan klaar voor anderen, maar ook voor elkaar. Met een schouderklop, of juist een schouder om op uit te huilen. Brandweerprofessionals moeten blind op elkaar kunnen vertrouwen. Daarom is het zaak dat je zowel fysiek als mentaal topfit bent. Er staat immers veel op het spel, en dat maakt ons werk zo belangrijk, uitdagend en bijzonder.

Wanneer brandweer betalen?

Je krijgt geen factuur nadat de brandweer langs is geweest.

Wanneer brandweer bellen bij storm?

Heb je geen spoedsituatie, maar toch de brandweer ter plaatse nodig? Bel dan 0900-0904. Is er wel spoed of een levensbedreigende situatie? Bel dan altijd 112.

Het telefoonnummer 0900-0904 is 24 uur per dag bereikbaar voor alle niet-spoedeisende meldingen waarbij je de brandweer ter plaatse nodig hebt. Je wordt gevraagd de plaatsnaam in te spreken waar je de melding voor doet. De centrale verbindt je door met de regionale meldkamer. Zo word je snel geholpen en blijft de 112-lijn vrij voor levensbedreigende en spoedeisende situaties.

Niet spoedeisend

Er zijn veel situaties denkbaar waar de brandweer niet met spoed naartoe hoeft. Het gaat om alle situaties waar mogelijk gevaar kan optreden, maar wat op dat moment nog niet gevaarlijk of levensbedreigend is. Bijvoorbeeld een vermoeid paard dat niet meer op eigen kracht uit de sloot kan komen, een boom die over de openbare weg ligt en voor verkeershinder zorgt of een waterlekkage waardoor straten blank komen te staan. Het gaat dus om situaties die op dat moment niet gevaarlijk of levensbedreigend zijn. In deze gevallen bel je 0900-0904.

Bij twijfel, bel je altijd 112.

Wanneer sirene brandweer?

Bij een prio 1 rit rijd de brandweer met sirene.

wanneer komt brandweer

Wanneer jij ze nodig hebt! Denk aan brand, technische hulpverlening, ongevallen met gevaarlijke stoffen of ongelukken op het water.

 • Brandweer wat doen ze?
 • Branden blussen
 • Dieren redden
 • Mensen redden
 • Reanimaties
 • Duiken
 • Ongevallen stabiliseren of mensen bevrijden uit een beknellende situatie.

brandweer wat moet je doen?

Ik denk dat ze hier mee vragen wat te doen bij brand. Verlaat het pand zo snel mogelijk en ga buiten uit de rook staan en bel de hulpdiensten. Help mensen en kinderen die zelf niet snel buiten kunnen komen.

Wat kost brandweer?

Schijnbaar een vraag die veel gezocht word. Je krijgt geen factuur van de brandweer.

Wat is brandweer in het engels?

Fire bridage

Wat doet brandweer bij reanimatie?

Reanimeren en de ambulance ondersteunen. Het is van belang om zo snel mogelijk te reanimeren.

Welk nummer brandweer?

Brandweer met spoed 112 brandweer zonder spoed 0900-0904

brandweer welke rookmelder

De brandweer zal nooit een advies geven over een rookmelder. We geven alleen het advies om een werkende op te hangen!

Welke rang brandweer?

Bij de brandweer heb je verschillende rangen. Neem een kijkje op https://www.brandweerschinnen.nl/opleidingen.htm

Welke opleiding voor brandweer?

Als manschap A wordt er gevraagd naar een VMBO/mbo nv. 2opleiding.

Welke auto brandweer?

Geen idee wat mensen hier mee bedoelen. De brandweer heeft verschillende voer/vaartuigen. De standaard wagen is een tankautospuit. Deze kan de meeste klussen aan.

Brandweer wie betaalt?

De gemeentes betalen de brandweer. Ieder jaar dragen ze een bepaald bedrag af aan de veiligheidsregio.

Heb je meer vragen laat het mij dan weten in de reacties!

Volg me ook op Instagram https://instagram.com/_jorissenhorst

Meer over mij https://www.senhorst.com/over-mij/

Brandweer Giesbeek Joris Senhorst senhorst.com
Brandweer Giesbeek Joris Senhorst senhorst.com

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Selecteer lijst(en):

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Geef een reactie