Site pictogram Senhorst.com

Idioten van de brandweer

Camperbrand

Camperbrand 29 mei (Foto Marco de Knegt)

De brandweer, zijn deze mensen nou “idioten” of helden?

Als de pager (pieper) afgaat moeten de beschikbare brandweermannen en vrouwen al hun activiteiten direct staken. Een paar minuten waarin allerlei andere dingen hadden kunnen plaatsvinden.

Dat deze vrijwilligers, maar ook de beroepsbrandweer in korte tijd na de melding bij u op de stoep staan is een klein mirakel. Wat er in die minuten gebeurt is nauwelijks bekend bij niet-brandweermensen.

Het zijn de zes minuten tussen het afgaan van de pager en het in je uitrukkleding klaar staan voor actie. In die zes minuten zit een flink aantal rijdminuten om snel toch veilig – via drempels en straatjuwelen, al dan niet in de spits, van je werk of van thuis op de kazerne en de onheilsplek te komen.

In die paar minuten worden:

– Halve maaltijden naar binnen gepropt als je nog aan tafel zit.

– Slaap uit je ogen gewreven als je in diepe rust bent.

– In recordtempo afgedroogd als je staat te douchen.

– Huwelijkse plichten tot een abrupt einde gebracht als je eens een avondje met z’n tweeën bent.

– Boodschappenkarren aan de zijkant geduwd, waarbij de partner meestal achtergelaten wordt.

– Kinderen van schoot gehaald als je Teletubbies zit te kijken.

– Kleine en grote boodschappen afgeknepen als je rustig op de pot de krant aan het lezen bent.

– Autosleutels gezocht? die je normaal altijd op een vaste plaats hebt liggen.

– Sprintjes getrokken terwijl je anders een bloedhekel hebt aan hardlopen.

– Vergeefs op de wekker gemept omdat je maar niet wil geloven dat het al zo laat is.

– De kleren die je kunt vinden aangetrokken (soms heel bizar).

– Een plas gepleegd omdat je daar altijd last van hebt als de pieper gaat.

– De visite achtergelaten, ook als het wel gezellig is.

– En natuurlijk je werk in de steek laten, uiteraard net als je druk bent.

Brandweer altijd te laat

Desondanks zegt men vaak van de brandweer dat ze vaak te laat komen. Dat is ook zo! Zouden zij op tijd zijn, dan waren ze getuige van het ontstaan van een brand. Dan zouden zij misschien kunnen voorkomen dat een schoorsteen van een huis waait, een kelder onderloopt, een vat met chemicaliën lek raakt of dat die ene auto tegen de boom rijdt. Om te zorgen dat ze toch zo ‘op tijd mogelijk’ arriveren op de plek des onheil is een snelle melding van groot belang.

De brandweer Idioten of helden?

Het is twee uur middernacht en u schrikt wakker. Het is een brandweerwagen die met loeiende sirenes door uw straat komt. U denkt misschien: “Wat een idioten, kan dat niet met wat minder lawaai op dit tijdstip?” Bij een prioriteitsmelding 1 is dit een procedure, rijden met spoed.

Maar denkt u eens wat langer na over die ‘idioten.’ Want een paar minuten eerder waren deze ‘idioten’ ook nog thuis bij hun gezin! Maar toen ging de pieper. Zo snel mogelijk uit bed, kleren aan of zelfs in pyjama in de auto of per fiets om zo snel mogelijk naar de kazerne te gaan. Op de kazerne trekt men in een razend tempo het brandweerpak aan, helm op en springen in de wagen om uit te rukken.

Deze ‘idioten’ gaan voor u uw brandend huis in om u of uw spullen te redden. Maar deze ‘idioten’ staan ook klaar om met een schaar en spreider in de hand om u uit uw auto te bevrijden als u een ongeluk heeft gehad. Dankzij deze ‘idioten’ lopen er nog mensen, maar zeker ook dieren rond die er anders misschien niet meer waren. Misschien zijn deze mensen dus geen ‘idioten’, maar helden! Dus als u een sirene hoort, gaat er een groep mensen op pad voor iets goeds! 24 uur per dag, zeven dagen in de week staan zij voor ons klaar. Vergeet dit niet! Geef ze een vrije doorgang zodat ze hun werk snel en goed kunnen uitvoeren. Minuten of zelfs seconden kunnen levens kosten. Zij zijn, net als alle andere hulpdiensten, die het gevaar opzoeken waar u juist vandaan wilt gaan of gehaald wilt worden!

PS. Dit bericht is geschreven op persoonlijke titel en is niet gerelateerd aan onlangs gebeurde gebeurtenissen.
Daarnaast is dit bericht samengesteld vanuit verschillende pagina’s waaronder http://www.brandweerdeinze.be/verhaaltje/ en https://lokaalgelderland.nl/artikel/6006/hoe-brandweermannen-op-wonderbaarlijke-wijze-snel-bij-de-brand-kunnen-zijn

Visit also my Instagram-page!

@_jorissenhorst

Deel dit bericht
Mobiele versie afsluiten